Lasă un comentariu

Stiati ca…. ?! Noutati din lumea igienei bucale si nu numai

Știați că …

Oamenii de știință japonezi au realizat în laborator dinți din celule stem.
În 2009, cercetătorii japonezi de la Universitatea de Științe din Tokyo au declarat că au creat dinți artificiali, cu aspect normal, din celule stem. Aceștia au creat un germene din două tipuri de celule stem și l-au implantat adânc în maxilarul unui cobai.

O lună mai târziu un nou dinte a erupt de sub gingie, iar la șapte săptămâni dintele crescuse la dimensiunea normală. Noul dinte este la fel de dur și de sensibil ca și un dinte normal, deși are o culoare verde fosforescent. Culoarea este dată de o proteină pe care cercetătorii au atașat-o germenului pentru a putea urmări mai ușor evoluția acestuia – o practică din ce în ce mai folosită în experimentele genetice.

Cercetătorii consideră că acesta este un pas spre dezvoltarea de noi organe umane provenite din celulele proprii ale pacientului.

Yasuhiro Ikeda, expert în celule stem la Clinica Mayo din Minnesota, a afirmat că aceasta este o descoperire semnificativă. El a mai spus că, deși oamenii de știință știu de ani de zile cum să crească părți de organe din celule stem, „a face totul de la zero așa cum au făcut ei este încă foarte dificil”.

De asemenea, profesorul Takashi Tsuji, coordonatorul studiului, a afirmat că „În prezent cercetătorii nu dispun de tehnologia necesară pentru cultura tridimensională a organelor în vitro. Este important ca această tehnologie să fie dezvoltată pentru a susține viitoarea terapie regenerativă de înlocuire a organelor.”

Deși este posibil ca un astfel de dinte să coste cât un implant și să ofere o „mușcătură” mult mai naturală decât acesta, se preconizează că dinții vor putea fi crescuți pe scară largă abia peste zece ani.

Aftele nu sunt contagioase

Mulți dintre noi s-au confruntat, la un moment dat, cu diferite forme de afte bucale, care nu ar trebui confundate cu herpesul. Herpesul este cauzat de virusul HSV1 și de obicei apare pe sau în jurul buzelor precum și în interiorul cavității bucale, pe gingii, limbă sau pe cerul gurii, mai ales în cazurile acute. Spre deosebire de herpes, aftele sunt ulcerații mici și dureroase, clar delimitate, înconjurate de o membrană roșiatică și cu baza de culoare albă sau gălbuie.

În general ele apar în interiorul cavității bucale, mai mult pe țesutul mobil – pe gingii, pe obraji, pe vârful limbii sau sub limbă, pe interiorul buzelor sau pe cerul gurii. Deşi cauza exactă a apariției acestora este încă incertă, se crede că oboseala, stresul și anumite traune la nivelul cavității bucale cresc probabilitatea de reapariţie. Spre deosebire de herpes, aftele nu sunt contagioase.

Singurul tratament este reducerea durerii și a iritației, deoarece ulcerațiile se vindecă de la sine în 7-10 zile. Există produse eliberate fără prescripție medicală, pastile sau unguente care conțin „benzocaină”, un anestezic local, care oferă un ajutor temporar şi ajută vindecarea. Puteţi, de asemenea, să:

–          Clătiți cu apă de gură antimicrobiană sau cu apă sărată calduță

–          Menţineți o igienă orală corectă, completă și continuă

–          Evitați alimentele fierbinți sau picante pentru a reduce iritarea

Dacă aftele persistă sau dacă rana nu se vindecă, consultaţi medicul dentist sau medicul de familie pentru a verifica diagnosticul.

Băuturile acidulate

Știați că trebuie să așteptați între 30 și 60 de minute după ce ați consumat băuturi acidulate pentru a vă spala pe dinți?

Băuturile și alimentele acidulate deteriorează suprafața dintelui prin “înmuierea” smalțului. Periajul imediat după consum cauzează daune suplimentare prin eliminarea suprafeței dedurizate. Trebuie să aşteptaţi între 30 și 60 de minute înainte de a vă spăla pe dinți, permițând astfel particulelor de calciu din salivă să „întărească” dintele.

 

  • Principalii factori care duc la pătarea dinţilor sunt fumatul, cafeaua şi vinul roşu, toate cumulate cu un periaj defectuos al dinţilor ?
  • De fiecare dată când tragi apa la toaletă, germenii şi bacteriile se răspândesc în baia ta ? Când aceşti germeni se depun pe periuţa ta de dinti, se înmulţesc datorită condiţiilor de umiditate din baie. Curăţarea normală a periuţei de dinţi nu va distruge aceste microorganisme dăunătoare. Periuţa ta de dinţi rămâne contaminată, devenind mediul perfect pentru dezvoltarea milioanelor de germeni. De asemenea, familiile care işi ţin periuţele de dinţi una langă cealaltă sunt expuşi la riscurile contaminării transversale, întrucât aceşti germeni se înmulţesc transversal.
  • Jumătate din bolile parodontale (boli ale gingiei) la fumători sunt cauzate de fumat? Cronicizarea bolii gingiilor poate duce chiar la pierderea dinţilor.
  • Până la vârsta de 8 ani, aproximativ 52% dintre copii au avut o experienţă cu cariile iar până la vârsta de 17 ani,cariile dentare afectează 78% dintre copii (conformOrganizaţiei Mondiale a Sănătăţii)?
  • Ştiaţi că 90% dintre români consideră că nu sunt suficient de bine informaţi în domeniul dentar, că peste 50% dintre ei merg foarte rar la dentist  şi că doar 5% merg preventiv?
  • 72% din populaţie prezintă carii dentare, 42% dintre români au placă dentară, 58% au dinţii afectaţi de tartru, 23% prezintă carii la rădăcina dintelui, 43% nu au gingii sănătoase, 57% au respiraţie urât mirositoare, iar 37% au pete pe dinţi, conform unui studiu al Uniunii Naţionale a Asociaţiilor Stomatologiece (UNAS) ?
  • Atractivitatea generală a unei persoane este cel mai des corelată cu cea a feţei. Ochii şi dinţii constituie polii atractivi ai feţei în timpul comunicării. Când întâlnim o persoană pentru prima dată, ochii sunt primul element observat, după 5 secunde de contact vizual vom privi gura interlocutorului întrucât a ne uita în ochii interlocutorului peste 5 secunde devine inconfortabil. Dinţii sunt al doilea element al feţei observat la interlocutor astfel problemele de estetică dentară pot influenţa viaţa socială.

Aproximativ jumătate din copiii de până la 14 ani au nevoie de aparat dentar şi că majoritatea lor sunt afectaţi de carii încă de la vârste fragede (3-7 ani)?

În general, cele mai frecvente probleme pentru care părinţii îşi duc copiii cu vârste între 3-7 ani la stomatolog sunt cariile, gingivitele şi abcesele? Acest lucru se întâmplă din cauza unei igiene dentare incorecte sau a unei alimentaţii nesănătoase.

Știați că …

Nici un medicament, în nici un fel, nu poate trata halitoza persistentă. În multe cazuri, o igienă orală bine efectuată, care să cuprindă şi curăţarea părţii din spate a limbii, poate îmbunătăţi calitatea respiraţiei.

Într-un procentaj foarte mic din cazurile de halitoză sunt prezente şi probleme parodontale care, dacă nu sunt tratate la timp, cauzează persistenţa simptomului, sau probleme de drenaj nazal posterior, bogat în proteine din a căror descompunere se dezvoltă gaze urât mirositoare.

HALIMETRUL, instrumentul pentru diagnosticarea şi monitorizarea tratamentului halitozei

Un amplu studiu efectuat în Japonia pe un eşantion al populaţiei compus din 2.672 de persoane a demonstrat faptul că 6-23% dintre subiecţi sufereau de respiraţie urât mirositoare, respiraţie ce a fost masurată şi care avea concentraţia de compuşi volatili sulfuraţi (VCS) eliberaţi mai mare de 75 de părţi la billion (ppB) în aerul respirat, în anumite momente ale zilei.

Această măsurătoare a fost realizată cu un instrument denumit halimetru, utilizat pentru diagnosticarea, cuantificarea şi monitorizarea halitozei în timpul tratamentului.

SUBSTANŢE RESPONSABILE DE HALITOZĂ

Compuşii volatili sulfuraţi sunt principalii factori responsabili de halitoză cu provenienţă din cavitatea bucală. Sunt produşi de bacterii anaerobe care provoacă pioreea, astfel încât s-a ajuns la concluzia că prezenţa acestora în stratul de albeaţă ce acoperă limba la unii pacienti poate conduce la boli parodontale. Când se determină condiţiile unei proliferări a acestora, concentraţia intraorală a substanţelor urât mirositoare creşte, provocând, pe lângă anumite valori, o percepţie olfactivă clară în exterior.

Ştiaţi că …

80% din populaţia Terrei suferă de o formă a bolilor gingivale? Cele mai des întâlnite afecţiuni sunt gingivita şi parodontita, aceasta din urmă afectând 10% dintre oameni. Conform ultimelor statistici, parodontita este a doua cauză a pierderii dinţilor după caria dentară. Aceste procente îngrijorătoare sunt datorate faptului că că oamenii nu acordă suficientă atenţie igienei orale, bolile se instalează şi progresează încet, cu trecerea anilor, netratate la timp, duc chiar la pierderea dinţilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: