18 comentarii

CAT COSTA UN ZAMBET SANATOS ?

O întrebare firească, mai ales acum, când veniturile suferă cumplit iar facturile curente se încăpăţânează să crească constant. Nu ne propunem să dezbatem cauzele socio-economice cum ar fi lipsa educaţiei profilactice în şcoli sau nivelul de trai scăzut al societăţii noastre. Ne dorim însă, deschiderea unei noi perspective asupra prevenţiei şi a tratamentului precoce în cazul apariţiei afecţiunilor orodentare.

Percepţia generală a pacienţilor vis-a-vis de costurile tratamentelor dentare este aceea că acestea sunt exagerat de mari. Aşa este, probabil, dacă ne raportăm la venituri, dar trebuie să luăm în calcul şi faptul că alinierea la normativele europene a dus la o îmbunătăţire fără precedent a materialelor, aparaturii şi pregătirii medicale, păstrând, totuşi, cele mai mici preţuri din Europa.

Nicăieri în lume preţurile serviciilor stomatologice nu sunt mici în raport cu veniturile şi vă vom explica de ce. Caria este un proces infecţios ce degradează iremediabil structura elementului dentar. El nu se va mai regenera vreodata singur, ci va avea nevoie să fie reconstruit.

Pentru aceasta aveţi nevoie de un specialist care în şase ani de facultate studiază cum să vă redea funcţionalitatea şi estetica dintelui afectat, folosind aparatură şi instrumentar specific. Cu cât elementele dentare sunt mai degradate, cu atât recuperarea  lor este mai dificilă sau chiar imposibilă.

Dinţii voştri nu sunt identici între ei, nici cu ai unei rude şi nici cu ai vecinului, ca urmare tratamentul trebuie să fie personalizat.

Înlocuirea lor este un procedeu mai complicat şi costisitor, pentru care este nevoie să se apeleze la un laborator dentar.

Cu siguranţă că prevenţia este mai ieftină decât tratamentul, dar câţi dintre noi au implementate în viaţa cotidiană proceduri de igienă orală Corecte, Complete şi Continue ?

Statisticile sunt descurajatoare. În 2007, în România, se folosea anual, în medie, o pastă şi o periuţă de dinţi pe cap de locuitor, comparativ cu vestul Europei unde media este de şase tuburi de pastă şi patru periuţe.

Avem însă convingerea că aceste statistici sunt coborâte de unele categorii sociale defavorizate care nu au mijloacele şi nici educaţia celor mai elementare principii de igienă orală. Lipsa consumului de produse de igienă orală este principala cauză pentru care veţi identifica preţuri mai mari la unele produse în raport cu cele din Europa sau SUA.

Datorită volumelor mici de achiziţii, firmele importatoare sunt constrânse să accepte preţuri mai mari de la producatori, sau să apeleze la diverşi intermediari care, la rândul lor, aplică adaosuri comerciale la preţul de achiziţie. În plus, se adună costul  transportului inclus în preţul fiecărui produs în parte.  Acesta este cu atât mai mare cu cât acestea sunt mai puţine.

În concluzie: “creşte consumul, scad preţurile”, lege fundamentală a economiei de piaţă.

Cu toate acestea însă, avem certitudinea că românii se vor alinia cu succes trendului mondial privind creşterea interesului pentru produsele de prevenţie.

Încrederea noastră se datorează faptului că un calcul matematic simplu te face să înţelegi de ce trebuie să previi, iar românii se pricep la matematică.

18 comments on “CAT COSTA UN ZAMBET SANATOS ?

 1. „Cu siguranţă că prevenţia este mai ieftină decât tratamentul”

  Perfect adevarat. Prefer sa cheltui cate putin pentru preventie decat sa ajung in situatia de a cheltui foarte mult pe un tratament si pe deasupra si bolnav…

 2. Am auzit nu de mult, ca spalatul pe dinti nu previne cariile. Mai de graba bolile de inima! E adevarat?

  • Perfect NEadevarat! Spalatul pe dinti previne in primul rand cariile si in consecinta, infectiile carioase neinstalandu-se, previne si bolile de inima. Unele reviste sau preudocercetatori, publica o gramada de stiri fara fundament stiintific doar de dragul audientei…

 3. de ce e asa scump un dus de asta?

 4. Orice investitie ce ajuta la mentinerea sanatati noastre e importanta si niciodata inutila, e mult mai simpul sa prevenim decat sa tratam. Igiena bucala e de o importanta majora, spunand multe despre sanatatea si personalitatea unei persoane!!

 5. Igiena bucala este foarte importanta si un zambet sanatos este cheia succesului…

 6. Este importanta igiena bucala insa lipsa alfabetizarii in sanatate isi spune cuvantul in tara noastra.

 7. un zambet sanatos nu ar trebui sa aiba pret. Ar trebui sa facem orice ca sa-l obtinem

 8. Ar trebuie sa dam mai multa importanta danturii noastre,insa multi dintre noi ajung tarziu la stomatolog,cand nu le mai poate salva dintii.Ar trebui ca statul sa organizeze campanii pentru a-i invata pe oameni cat de importanta este igiena bucala.

 9. Cu siguranţă că prevenţia este mai ieftină decât tratamentul

 10. CU SIGURANTA PREVENTIA ESTE MAI IEFTINA DECAT TRATAMENTUL DAR DEPINDE SI DE MOSTENIREA GENETICA,ADICA POTI SA TE SPELI PE DINTI SI TOT SA TI SE STRICE DINTII 😦

 11. oricat am spala dintii,intotdeauna vor avea de suferit….imi este mila de ei,dar nu am ce face:((

 12. Intr-adevar este mult mai bine sa previi,decat sa tratezi.Dar exista si situatii in care nu esti indeajuns de prevazator,sau o carenta,sau o sarcina iti poate afecta dantura.In plus,poti avea probleme pe linie genetica…Oricum,pana la urma te descurci si cu preturile,daca iti doresti.Eu am probleme cu neprofesionalismul unor stomatologi,cu aerele lor de superioritate sau cu brutalitatea de care dau dovada.Atata timp cat am lesinat pe scaunul unui asemenea medic,imi este destul de greu sa imi iau inima in dinti si sa mai calc pragul unui cabinet.

 13. Este mult mai bine sa previi decat sa tratezi dar pot aparea carente,boli,o sarcina sau poti avea mostenire genetica defectuoasa.Cu preturile te descurci pana la urma,eu insa am o problema cu brutalitatea unor medici,cu aerele lor de superioritate si neprofesionalismul de care dau dovada.Atata timp cat am lesinat pe scaunul unui asemenea stomatolog,care mai si urla ca disperatul,imi vine greu sa mai calc intr-un cabinet stomatologic.

 14. Este mult mai bine sa previi decat sa tatezi,dar pot aparea carente,boli,o sarcina sau o mostenire genetica defectuoasa.Cu preturile te mai descurci,daca iti doresti cu adevarat,insa eu am o problema cu brutalitatea unor medici,cu aerele lor de superioritate,cu lipsa lor de profesionalism.Am lesinat pe scaunul unui asemenea stomatolog,si cu greu mai intru intr-un cabinet,indiferent de conditiile de acolo.

 15. anul trecut pe vremea asta a fost un articol mediatizat de media , cum ca, s ar fi inventat un vaccin impotriva cariilor….. cine lucreaza sau a studiat stomatologia stie ca asa ceva este imposibil deoarece in formarea cariilor depide de ce bagam in gura..

 16. Cred ca o dantura frumoasa si sanatoasa poate fi pastrata doar cu ajutorul periajului de cel putin 2 ori pe zi . Eu am simtit pe pielea mea ce inseamna sa nu ai grija de dantura si din cauza unei mici carii, am ajuns in cele din urma sa-mi pierd o masea. Acum insa dupa acel incident, imi periez dintii de 3 ori pe zi si ma mandresc cu dantura frumoasa si sanatoasa pe care o am. Este mult mai ieftin si mai la indemana sa prevenim diversele probleme dentare decat sa le tratam!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: