11 comentarii

Dusul sau irigatorul bucal – Abordare istorica

De la debutul său în anii ’60, dușul bucal a fost studiat prin numeroase teste clinice. Rezultate pozitive se concretizează în reducerea sângerărilor și a gingivitei. S-au observat îmbunătățiri atât la persoanele cu parodontoză sau urtatoare de aparate ortodontice, cât și la persoanele cu diabet zaharat, implanturi, coroane și punți și la cei care nu pot folosi ața dentară. Efectele dușului bucal diferă de cele ale periuței sau ale aței dentare, a căror eficiență este, în general, măsurată prin înlăturarea plăcii dentare supra-gingivale.

Mecanismul de acţiune – Pulsaţie şi presiune

Acţiunea fizică a dușurilor bucale se concentrează pe două componente critice – pulsaţie şi presiune. Acestea asigură fazele de compresie și decompresie ale ţesutului pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor subgingivale și a altor resturi, precum și la stimularea țesutului gingival. Studiile au arătat că un dispozitiv cu impulsuri este de 3 ori mai eficient decât un dispozitiv cu flux continuu. Pulsaţia permite reglarea presiunii. S-a demostrat că gingia suportă o presiune de până la 160 psi pentru 30 de secunde, fără a produce daune ireversibile. Pe de altă parte, țesutul mobil este mult mai vulnerabil. Acesta suportă un maxim de 90 psi dacă este sănătos și între 50 și 70 psi dacă prezintă ulcerații.

Adâncimea de penetrare

Cel mai des utilizat vârf  pentru un duș bucal este cel standard. Studiile au descoperit că acesta are o zona de penetrare de aproximativ 50% din adâncimea pungii subgingivale. Adâncimea de penetrare poate fi diferita în funcţie de adâncimea pungii parodontale şi de modul în care este plasat vârful. Pe lângă acesta mai există o serie de capete subgingivale disponibile, dar doar unul moale și conic, fără latex. La pungile de maxim 6 mm adâncime, penetrarea este 90% din adâncime. La pungile cu o adâncime de peste 7 mm, penetrarea este de doar 64%. În comparație cu acestea, clătirea cu apă de gură nu are o penetrare a buzunarelor decât de 21% din adâncime.

Soluții antimicrobiene

Există o mulțime de persoane care consideră că dușurile bucale sunt dispozitive de livrare a soluțiilor antimicrobiene. Deoarece cea mai mare parte a cercetărilor susțin eficacitatea unui dus bucal folosind doar apă simplă, este foarte probabil ca eficacitatea acestora să fie legată mai degrabă de mecanismul de acţiune decât de tipul de agent folosit. Adăugarea unui agent antimicrobian are potenţialul de a spori eficacitatea.

Măsurători clinice

Unul din cele mai vechi studii efectuate pe dușuri bucale, în 1969, a arătat că acesta are o capacitate semnificativă de a reduce tartrul și gingivita (50% și respectiv 52%) fără să provoace răni. De-a lungul anilor tot mai multe studii au scos în evidență legătura puternică dintre folosirea dușului bucal și reducerea sângerărilor gingivale și a gingivitei.

Studiile mai vechi luau în considerare îndepărtarea plăcii bacteriene și considerau dușurile bucale ca fiind mai degrabă o monoterapie decât un adjuvant al periajului. Conform acestor studii, efectul dușurilor asupra plăcii supragingivale este foarte redus. Folosit în schimb ca adjuvant al periajului, placa bacteriană se reduce semnificativ.

De asemenea, dușul bucal folosit doar cu apă sau cu clorhexidină concentrație 0.04% a redus numărul de agenți patogeni subgingivali în timp ce periajul solitar sau clătirea cu apă de dură concentrație 0.12% nu a putut.

Conform studiilor, dușul bucal cu cap subgingival, utilizat la o presiune scăzută, este eficient și sigur și pentru pacienții cu implanturi și al celor purtători de aparate ortodontice.

Un studiu clinic de 28 zile, pe 105 subiecţi, a fost realizat pentru a se determina care obicei de îngrijire a sănătății orale este cel mai eficient: folosirea periuței de dinți manuală și a aței dentare, folosirea periuței de dinți manuale și a unui duș bucal sau folosirea unei periuțe de dinți electrice și a unui duș bucal.

Rezultatele au arătat că, atunci când este combinat fie cu o periuță manuală fie cu una electrică, dușul bucal este la fel de eficient în îndepărtarea plăcii bacteriene ca și când ai folosi o periuță manuală combinată cu ața dentară și de două ori mai eficient în reducerea sângerării și a gingivitei.

Avantajele irigărilor orale.

–          reducerea inflamației gingivale prin îndepăratarea parțială a plăcii dentare; acțiunea poate fi potențată prin adăugarea de soluții antimicrobiene (apă de gură cu clorhexidină, listerină)

–          reducerea sângerărilor gingivale

–          reducerea sau modificare componentei florei microbiene

–          potențarea efectelor substanțelor antiplacă utilizate

Indicațiile irigărilor :

–          îndepărtarea plăcii dentare și a detritusurilor

–          masaj gingival si eliminarea toxinelor din pungile parodontale superficiale

–          masaj gingival la pacienții cu lucrări protetice multiple, aparate ortodontice fixe, imobilizări intermaxilare, postchirurgical, igienizarea implantelor

Contraindicații:

–          pacienți fără îndemânare

–          pacienți cu boli generale foarte grave (risc de producere a bacteriemiilor)

Dușurile bucale au fost supuse, în cei peste 50 de ani de existență, la numeroase studii. Cercetările clinice au început în anii ’60 și continuă și astăzi. Cele mai multe s-au desfășurat în perioada anilor 80-90 și au adus dovezi solide care susțin siguranța și eficiența lor în reducerea sângerărilor gingivale și a gingivitei.

Sursa: The Journal of Dental Hygiene, vol.84, Issue 3, Summer 2010, article by dr. Carol A. Jahn

VEZI CELE MAI BUNE PRETURI PENTRU TOATE MODELE DE DUS BUCAL IMPORTANTE DIN PIATA ROMANEASCA PE: http://oralfarm.ro/category–dus-bucal–3.html

 

11 comments on “Dusul sau irigatorul bucal – Abordare istorica

 1. Cum stiu care este un dus bucal care mi se potriveste? Pe principiul „cu cat mai scump cu atat mai bun” nu pot merge pentru ca am deja periuta de dinti electrica foarte buna. Mie imi trebuie doar un dus bucal.

 2. nu stiam ca exista asa ceva, cred ca e super, tare as vrea sa incerc asa ceva ! pana la urma orice contact, orice dialog cu cineva se face pe calea vorbirii si daca ai o igena super, nu stramba nimeni din nas sau sa te evite a doua oara ! mie mi s-a intamplat cu cineva iar la urmatoarea intalnire, m-am dat cat mai departe de ea !

 3. Am mai intalnit asa ceva in cabinetele stomatologice nu credeam ca il putem avea acasa ;mi se pare o idee excelenta cu foarte multe beneficii in privinta cavitatii noastre bucale .

 4. medicul meu dentist mi-a recomandat acest dus bucal,deoarece deja am punti dentare si urmeaza sa mi fac si doua implanturi.insa inca nu m-am ocupat de acest aspect,din pacate.se pare ca este util si nu este „agresiv”.

  • Nu este „agresiv” iar efectele curatirii cu dusul bucal asupra puntilor si implanturilor este impresionant. Am facut un studiu comparativ la persoane cu o igiena orala buna si constanta dar una a folosit dusul bucal, cealalta nu. Aspectul gingiei in proximitatea puntilor era diferit, la fel ca si partea interna a puntii dupa decimentare. Vom publica rezultatele curand…

 5. ma bucur ca exista asa ceva,chiar as dorii mai multe informatii,fiind fumator cred ca ar fi super pt mine,mai ales ca am vazut ca imi apar sangerari gingivale

 6. Este foarte bine ca exista ceva pentru reducerea sângerărilor și a gingivitei. Sunt o persoana cu diabet zaharat și nu pot folosi ața dentară. Efectele dușului bucal sunt o mana cereasca pentru mine.

 7. nu am folosit pana acum , dar mi l-a recomnadat medicul stomatolog

 8. care sunt bolile generale grave, la care este contraindicat?

  • Evident ca la o parodotita severa cu mobilitate de grad trei, dusul bucal nu va va ajuta. Probabil „traumatismul” jetului poate agrava mobilitatea dar asta n-a fost inca demonstrat, sau cel putin n-a fost publicat. In rest, nu sunt contraindicatii absolute ci doar relative. Pe intervale limitate postchirurgical nu este indicata folosirea oricarui dus bucal.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: