2 comentarii

Aparatul dentar are nevoie de dus bucal

Ortodonţia (din greacă orthos „drept sau propriu”; şi odous „dinte”) este specialitatea din stomatologie care se ocupă cu studiul şi tratamentul problemelor de ocluzie (muşcătura improprie), care poate fi o urmare a unor nereguli ale elementelor dentare, relaţie de disproporţionalitate a maxilarelor, sau ambele.

Tratamentul ortodontic se poate concentra nu numai asupra deplasării dinţilor precum şi asupra controlului şi creşterii dentofaciale. În acest ultim caz, este mai bine definit ca „ortopedie dento-facială”. Tratamentul ortodontic poate fi efectuat şi din motive pur estetice cu privire la îmbunătăţirea aspectului general al dinţilor pacienţilor.

Care sunt avantajele ortodonţiei?

Oamenii se supun unui tratament ortodontic pentru a îmbunătăţi aspectul, sănătatea şi buna funcţionare a aparatului masticator. Ei sunt foarte conştienţi de felul în care arată dinţii lor şi că un zambet atractiv poate juca un rol important în sporirea încrederii în sine. De asemenea, dinţii se curăţă mai greu atunci când sunt aglomeraţi şi se suprapun. Curăţarea inadecvată este un factor major în apariţia cariei dentare, a bolilor gingivale şi, eventual, a pierderii dinţilor.

Un alt motiv este dat de uzura dinţilor. Se pretinde că unele muşcături incorecte pot duce la încleştare, şlefuire şi uzură excesivă şi / sau uzură neuniformă a dinţilor. În cazul unor anomalii severe se pot deteriora chiar şi gingiile. Unele muşcături inadecvate afectează articulaţiile maxilarului, provoacând dureri în zone proxime şi nu numai.

Tratamentele ortodontice sunt, de obicei, de lungă durată iar prezenţa în cavitatea bucală a aparatelor dentare implică o îngreunare a accesului instrumentelor clasice de igienizare. Au fost create însă instrumente şi produse specifice pentru curăţarea cavităţii bucale şi în acest caz.

Recomandăril medicului ortodont, pentru igienizarea purtătorilor de aparate dentare sunt:

  • utilizarea unui duş bucal cu ansă specială pentru curăţarea bracket-urilor;
  • folosirea periuţei de dinţi cu şanţ sau a unor periuţe a căror peri să pătrundă cu uşurinţă în spaţiile greu accesibile;
  • utilizarea periuţelor interdentare şi a aţei dentare cerate;
  • utilizarea unor paste de dinţi antiplacă.

2 comments on “Aparatul dentar are nevoie de dus bucal

  1. Intr-adevar de maaare folos in Paradontoza. Eu am avut aceasta boala a gingiilor si Dr.meu stomatolog mi l-a recomandat inainte de a se apuca de tratamentul pe care mi l-a facut. Si acum dupa un an jumatate eu nu ma culc seara pana nu ma spal cu dusul bucal. Deci pe langa tratament, dusul este indispensabil in aceasta boala urata.!!! Cu drag, Cristina Petcu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: