7 comentarii

Igiena pacientului parodontopat

Parodontita reprezintă boala inflamatorie care afectează parodonţiul, adică ţesuturile care înconjoară şi susţin dinţii. Parodontita implică pierderea progresivă a osului alveolar din jurul dintilor şi, dacă este lăsată netratată, poate duce la slăbirea şi pierderea ulterioară a dinţilor. Ea este aproape întotdeauna o gingivită netratată corespunzător.

Boala parodontală este provocată de acţiunea nefastă a plăcii dentare şi a tartrului asupra ţesuturilor de susţinere a dintelui (gingie, os alveolar, cement). Ea se traduce printr-o gingie roşie şi umflată care sângerează la cel mai mic contact, îndeosebi în cursul periajului dentar. Parodontitele cronice, foarte frecvente, afectează de obicei adultul în jur de 30 de ani. Evoluţia lor este foarte lentă dar sigură şi duce inevitabil la pierderea dinţilor dacă nu este tratată corespunzător.

Diagnosticul de parodontită este stabilit în urma unui examen clinic prin inspectarea ţesuturilor moi gingivale din jurul dinţilor cu o sondă şi prin evaluarea radiografiilor pacientului, pentru a determina valoarea pierderii osoase în jurul dinţilor.

Tratamentulîncepe întotdeauna cu îndepărtarea cauzelor şi anume dentartraj supra şi subgingival, planarea rădăcinilor şi extirparea ţesutului infectat din pungile parodontale. Aplicaţia locală de substanţe antibacteriene şi care stimulează vindeacarea, continuă procesul terapeutic, însă fără aportul pacientului boala recidivează în cele mai multe din cazuri şi se poate manifesta mai violent.

Recomandările parodontologului pentru pacienţii afectaţi de boala parodontală, în timpul şi după procedeele terapeutice profesionale, sunt:

 • utilizarea unui duş bucal cu un jet unidirecţional puternic, pentru a îndepărta resturile alimentare ce se poziţioneză în pungile parodontale şi spaţiile subgingivale;
 • folosirea în recipientul irigatorului bucal a unei ape de gură antibacteriene pentru menţinerea pungilor parodontale cît mai puţin afectate de bacterii;
 • utilizarea unui spray sau gel cu conţinut ridicat de clorhexidină digluconat pentru aplicaţii locale;

folosirea periuţelor de dinţi electrice cu vibraţii sonice care efectuează un benefic masaj gingival şi îndepărtează eficient şi fără traumatisme placa bacteriană.

7 comments on “Igiena pacientului parodontopat

 1. Am pentru parintii mei un dus bucal Panasonic si sunt extrem de multumiti de el.

 2. Dusul bucal e o inventie extraordinara … Este practic echivalentul masajului exterior care il realizam in timpului dusului general, insa cu beneficiile asupra bolii parodontale (si nu numai). Personal, folosesc Oral B Professional Care Oxyjet + 3000 si ma simt excelent (mai ales ca am aparat dentar si pentru mine igiena orala devine si mai importanta).
  Foarte util site-ul. Felicitari pentru initiativa.

 3. Ca medic stomatolog, recomand pacientilor mei dusul bucal atat pentru prevenirea cat si pentru tratarea afectiunilor dentare si gingivale.

 4. nu am folosit niciodata un asemenea aparat ,am citit despre el si cred ca toti ar trebui sa avem unul acasa,este foarte util

 5. si eu as vrea unul pt familia mea…de unde il pot cumpara?

  • Aveti un Banner in dreapta cu fotografiile variantelor de dus bucal disponibile si preturile aferente. Dati click pe oricare dintre aceste dusuri bucale si va duce in magazinul nostru partener, de unde puteti cumpara telefonic sau cu comanda online.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: